Skip to content
18 בדצמבר 2010 / kirschilan

קר, מתחמם, חמים, חם, רותח, לוהט… פויקה


מסעדת פויקה
רחוב תרצה 14, יפו
http://www.poyke.com/
http://www.facebook.com/poyke

פויקה - מסעדה אפריקאית ביפו

אני אוהב בשר. לכן כשסתיו הודיע לי שהוא לוקח אותי לאירוע בלוגרים במסעדת פויקה ביפו, שמחתי על ההזדמנות. מעולם לא ביקרתי במסעדה, אבל פויקה (כשיודעים להשתמש בו) אני מכיר ואוהב. הגענו סתיו ואני למסעדה, שם נפגשנו עם ענבל קליין שארגנה את האירוע, עדי, הדר, ושמן ושמנת.

מקור שם המסעדה הוא בכלי הבישול המפורסם, וכפי שהוגדר בויקיפדיה:

פּוֹיְקֵה (או פויקע, מאפריקאנס Potjie) הוא סיר מברזל יצוק שנועד לשמש ככלי בישול בתנאי שטח. הפויקה מיוצר במגוון גדלים הממוספרים בסדר עולה לפי נפח. הדגם הנפוץ ביותר בישראל הוא מספר 3, שנפחו כ-8 ליטר. התבשיל אותו נהוג להכין בסיר זה – מעין נזיד בשרי או צמחוני, נקרא במקור "פויקהקוס", אך בארץ נהוג לכנות גם אותו פשוט "פויקה", כשם הסיר בו הוא מתבשל.
הפויקה מתאים לבישולי שטח מאחר שהוא מפזר את אנרגיית החום הגדולה אותה הוא סופג באופן שווה לכל חלקיו, תכונה שהופכת אותו למתאים לבישול בצד המדורה.
הפויקה הוא כלי בישול נפוץ בקרב האפריקאנרים בדרום אפריקה. לטענתם, אבותיהם הביאו אותו עמם מהולנד, שם נבנו לראשונה סירים מסוג זה כאשר ייחודם נמצא בסוג הסגסוגת שמשמשת ליציקת סיר והכיל חול מיובש- דבר שהקנה לסגסוגת חוזק רב ושטח פנים חלק יותר . סירים דומים נמצאו גם ברחבי האי הבריטי, לשם הגיעו מהולנד. חוקרים סבורים כי ייתכן שהסיר הגיע לדרום אפריקה עם המתיישבים הבריטים ואומץ על ידי האפריקנרים.
בראשית העשור הראשון של המאה ה-21 זכה הפויקה לפופולריות רבה בקרב חיילים ומטיילים. בתל אביב אף נפתחה מסעדה בשם 'פויקה'.

המקום מעוצב במוטיבים אתניים, ומוסיקת עולם מסדרת את האווירה. המקום היה מלא מרגע שהגענו ועדיין היה מלא כשיצאנו. עם הכניסה למקום קיבל את פנינו ריח של קדירת בקר עשירה שתרם לתיאבון שממילא הגענו איתו

עיצוב במוטיבים אתניים תורם לאווירה

כאפריטיף התכבדנו ביין רוזה ברוט מענבי פינוטאז' של יקב ביירסקלוף הדרום אפריקאי, שעשה כבוד למרק ולמנות הראשונות שהתחילו להגיע זמן קצר אחריו.

פצחנו במרק חצילים מעושן שהוגש בכוסות אספרסו. וואו, זה אחד הווינרים של הערב. מרק חצילים עם יוגורט שום ומרווה, טעם פשוט מעולה. אם אתם מגיעים לפויקה, אל תדלגו על המעדן הזה!

מרק חצילים מעושן

המשכנו בג'ינג'ה – בטטה מעושנת, פטריית פורטבלו, פלפל אדום ועדשים שחורות . הבטטה והפטריה מעולים – מנה מפתיעה ומענגת, על אף צמחוניותה המתריסה כנגד המנות האחרות 😉

ויקטוריה – חציל מעושן קלוי על פלאנצ'ה ברוטב עגבניות שום ומנטה. מנה טעימה ומוצלחת, עם הרבה שום וטעם מעולה של החציל המעושן. אם אתם רוצים מנה לא בשרית כפתיח, לא תתאכזבו מג'ינג'ה ומויקטוריה.

דרבן תימוס – שקדי עגל עם במיה טריה ושומשום קלוי. אנחנו הזמנו את המנה ללא שומשום. גם ללא השומשום המנה הזו מעולה, ואני בטוח שהשומשום יכול רק להוסיף ולא לגרוע. מנת פתיחה נהדרת – השקדים עשויים נהדר – וזה לא ברור מאליו(!), והבמיה הטריה נשארה קריספית בצבע נהדר.

פויקה בילטונג – בילטונג מעושן עם בצל מטוגן וצ'אטני פלפלים קלויים. אני מאוד אוהב בילטונג יבש. בעבר עבדתי בחברה עתירת דרום אפריקאיים, ותכופות היה מגיע משלוח של בילטונג משובח מדרא"פ, כך שלמדתי לאהוב את הטעם. במנה הזו לא מצאתי את הטעם המוכר של הבילטונג. המנה טובה, אך פחות התחברתי אליה מהמנות האחרות בארוחה.

מאמא פיקניה – נתחי פיקניה על מחבת לוהטת, עם חמאת שום ושום קונפי. ידידי הקרניבורים, אם חיפשתם את הנתח או המנה שתזקק לכם את הטעם של הבשר, ותוכלו בנגיסה אחת למצוא את הסיבה שבגללה אתם אוהבים סטיקים – זו המנה בשבילכם. נתח הפיקניה טעים להפליא, וביחד עם השום נוצרת מנה שמפעילה את מנגנוני החשק לקראת מנת הבשר העיקרית.

יופי של מנה! איך אמר סתיו: "המנה הזו היא סוג של עונג טהור"

דרבן תימוס - פויקה שקדי עגל ובמיה

מאמא פיקניה - פויקה פיקניה עם שום

עם המנות הראשונות הגיעו שני הספיישלים המצוינים הבאים:

טרטר ראמפ סטייק עם גרגרי חרדל בירה וחלמון, בקערית קדאיף על-גבי עלי אורוגולה. במנה הזו יש שני טעמים חזקים מתחרים – חרדל ואורוגולה. לכאורה הטעמים האלו צריכים להשתלט על המנה. אך למרות שמרגישים בבירור את שני הטעמים, הטרטר לא נעלם בתוך המנה, ומרגישים היטב את טעמו המשובח של הראמפ, בחירה מצוינת, לטעמי. קערית הקדאיף מוסיפה קראנץ' מהנה למנה.

נתחי סינטה בכבישה ביתית על לחם בירה צרוב על הפלאנצ'ה – הסינטה נמסה בפה יחד עם הלחם, ומשאירה טעם של מטבח ביתי שאוהב בשר. מנה מעולה ומאוד מומלצת.

אם אתם רוצים פינוק בתחילת הארוחה, הספיישלים האלו בשבילכם!

טרטר ראמפ עם בירה וחלמון

סינטה בכבישה ביתית על לחם בירה

בשלב זה העלינו הילוך, ועברנו ליין אדום, ולמנות עיקריות. היין שהוגש, גם הוא מיקב ביירסקלוף, וכן גם מענבי פינוטאג'.

המנות העיקריות שהוגשו:

פויקה ציידים – קדרת בשר אדום בבישול ארוך עם יין אדום, תפוחי אדמה וירקות שורש – קדירה עשירה בטעם, עם אופי חורפי.

פויקה צ'ילי – צ'ילי קון קארנה עשוי בפויקה, עם טעם מעושן. לטעמי טעם העשן מעט השתלט על המנה. הייתי מחליף מעט מהעישון בעוד קורטוב חריפות. יחד עם זאת, המנה טעימה מאוד וגם היא מספקת אווירת חורף.

לפני שאני עובר אל גולת הכותרת הקרניבורית, כמה מלים על אופן צליית הבשר במסעדת פויקה. לפי ההסברים המלומדים שקיבלנו, מכיוון שפנים הפויקה מתחמם באופן אחיד, ומכיוון שהוא מלוהט, את הבשר צולים בתוך הפויקה. בשל החום הגבוה (300 מעלות) אין צורך להפוך את הבשר והוא נצלה באופן אחיד מכל הכוונים. בכל אופן הבשר שהוגש אכן היה צלוי באופן מושלם.

אל השולחן הוגש קרש בשרים, עם שלושה סוגי בשר: ראמפ, אנטריקוט, ופיקניה. שלושתם מעולים הן מבחינת הבשר והן מבחינת הצליה. אני חסיד של ראמפ, והנתחים שזללנו היו משובחים ביותר. האנטריקוט היה משויש כהלכה וטעים ביותר. והפיקניה, כפי שאמרתי מעלה, זהו נתח טעים ביותר, חלומו של קרניבור. על הבשר, בעיקר על האנטריקוט פיזרו מעט פלפל שחור – אמנם לא פגם בהנאה, אך אישית הייתי מוותר על התוספת הזאת. אני אוהב את הסטייק שלי נטו, בלי שום תבלון. על הקרש הונחו גם ירקות מבושלים בבירה ומעושנים – אין לי מושג איך הם היו, יען כי הייתי עסוק בלהתענג על הבקר.

קרש בשר - ראמפ, אנטריקוט, פיקניה

לסיכום החלק הבשרי של הארוחה – המנות בפויקה מצוינות ומגוונות, ובמחיר סביר ביותר. התפריט של פויקה מאכלס עוד מספר מנות בשריות מסקרנות, כמו פויקה ריבס (אסאדו צלוי), סטייק יען, ואנטריקוט מעושן. בנוסף התפריט מציע את הצ'אלאנג' 500 שהוא 500 גר' ראמפ, ואת הפויקה צ'אלאנג' שהוא קילוגרם אנטריקוט, אם אתם מגיעים רעבים במיוחד. כמו כן יש מעט מנות צמחוניות, פירות ים, ועוף שנראות מסקרנות

את הארוחה סיימנו בשלושה קינוחים משובחים:

קדאיף אננס – שערות קדאיף וגבינת מסקרפונה, ואננס אורגני ממעל. מנה יפהפיה וטעימה מאוד. האמת, מאוד מאוד.

אמרולה – קציפת ליקר אמרולה ושמנת מתוקה עם קרמבל חמאה ופירות יער. מנה אוורירית וטעימה, ומשלימה את השוקולד שתיכף מגיע…

פונדאנט שוקולד חם עם גאנאש שוקולד לבן מוגש בפויקה לוהט – אחד הטובים שאכלתי. אל השולחן הוגשו שניים כאלה שחוסלו עד תום (והראיות לפניכם)

פויקה, לאחר 6 שנות פעילות, היא מסעדה איכותית עם מנות מצוינות וייחודיות. מקום מומלץ במיוחד לאוהבי הבשר, ומי שאינו חובב בקר או בשר בכלל ימצא מנות מצוינות לא פחות. אני עוד אחזור לכאן לדגום מנות נוספות מהתפריט וגם להזכר במנות שכבר אכלתי

תודה רבה לענבל קליין על האירוע המצוין, ולעדי, הדר, שמן ושמנת וסתיו על החברה, וכמובן ליאיר, שף דור, וצוות המסעדה על האירוח והאוכל המעולה

מודעות פרסומת

4 תגובות

להגיב
  1. סתיו אדם / דצמ 18 2010 9:24 am

    היה ….פשוט טוב …..אין לי אלא לומר ש…..אוכל מצויין , חברה טובה ….מה צריך בן אדם יותר ?

    • kirschilan / דצמ 18 2010 6:17 pm

      המממ….. אני יכול לחשוב על עוד משהו. אם כי בקונטקסט הנוכחי אי אפשר לבקש יותר.
      לגבי השאר, כמו שאומר ידידי הטוב רוג'ר, זה סבבה לקבל תיאבון בחוץ, כל עוד אתה אוכל בבית 🙂

  2. מישאל פומפיאנסקי / דצמ 18 2010 9:35 am

    נו באמת עם סתיו לוקח אותך לאכול בשר יש על זה ויכוח

    • kirschilan / דצמ 18 2010 6:12 pm

      שמע, אתה כמובן צודק. אבל במסעדה הזו יש כמה אבני חן שהן מעבר לעוד מסעדה בשרית טובה.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: